Noutăți legislative 9-15 August 2021

1. La data de 12 august 2021 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 836/2021 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1.133/2020 privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2021 (publicată în M.Of. partea I, nr. 780 din 12.08.2021).

Prin această hotărâre Guvernul a dublat contingentul de lucrători străini admiși pe piaţa forţei de muncă în anul 2021, de la 25.000 (număr aferent anului 2020) la un număr de 50.000 de lucrători străini.

2. La data de 11 august 2021 a intrat în vigoare Ordinul nr. 1049/2021 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin OG nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 980/2011 (publicat în M.Of. partea I, nr. 776 din 11.08.2021).

Cele mai importante prevederi:

Principala modificare vizează obținerea licenței comunitare și a copiilor conforme ale acesteia. Astfel, începând cu 11 august 2021, societățile pot depune și transmite online cu semnătură electronică, sau prin servicii poștale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutieră Română – ARR, o cerere pentru obținerea licenței sau a copiilor conforme ale acesteia. Anterior apariției ordinului, transportatorii rutieri puteau transmite aceste cereri către ARR doar prin poștă, cu confirmare de primire.

Spre deosebire de vechea reglementare care nu prevedea un termen limită pentru eliberarea copiei conforme, Ordinul nr. 1049/2021 instituie un termen de 5 zile pentru eliberarea copiei conforme a unui autovehicul/ansamblu de vehicule în funcție de tipul de transport efectuat.

În situația în care titularul licenței comunitare deține autovehicule suplimentare față de cele pentru care a obținut inițial copii conforme ale licenței comunitare și pe care urmează să le utilizeze la efectuarea operațiunilor de transport rutier, acesta poate depune/transmite online cu semnătură electronică/prin servicii poștale cu confirmare de primire, la ARR, o cerere al cărui model se regăsește în Anexa 8 la normele metodologice.

3. La data de 12 august a intrat în vigoare Ordinul nr. 1193/2021 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a contractelor de fiducie sau ale construcţiilor juridice similare fiduciei, de organizare şi funcţionare a Registrului central al fiduciilor şi al construcţiilor juridice similare fiduciilor, pentru aprobarea Procedurii privind accesul la Registrul central al fiduciilor şi al construcţiilor juridice similare fiduciilor, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare  (publicată în M.Of. partea I, nr. 779 din 12 august 2021).

 Cele mai importante prevederi:

 Prin Ordinul nr. 1193/2021 s-a aprobat Procedura de înregistrare a contractelor de fiducie sau ale construcţiilor juridice similare fiduciei, de organizare şi funcţionare a Registrului central al fiduciilor şi al construcţiilor juridice similare fiduciilor.

 Principala noutate este reprezentată de faptul că înregistrarea și comunicarea cu ANAF se va face prin intermediul Spațiului Priviat Virtual (SPV).

 4. La data de 12.08.2021 a apărut Hotărârea CNSU nr. 59 pentru modificarea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 01.07.2021 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România și aprobarea Listei cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulate.

Cele mai importante prevederi:

Începând cu 15.08.2021 s-a aprobat Lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, prevăzută în anexa la hotărâre, în vederea stabilirii persoanelor care sosesc în România din acestea și cu privire la care se instituie măsura carantinei.

Pe lista roșie au intrat Grecia (una dintre destinațiile preferate de vacanță ale românilor), Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite.

În zona galbenă au intrat din zona verde, în urma creșterii incidenței: Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba și Sint Marteen, iar din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Surinam și Insulele Feroe.

Persoanele vaccinate contra Covid-19 cu schema completă de cel puțin 10 zile, sunt scutite de carantină, indiferent dacă vin de pe lista galbenă sau roșie.

Persoanele nevaccinate care intră în România din țările aflate pe lista galbenă nu intră în carantina de 14 zile dacă prezintă un test PCR negativ.

Cei nevaccinați care vin din țările aflate în zona roșie sunt obligați să stea în carantină indiferent dacă prezintă sau nu un test PCR negativ.

 Singurele excepții de la aceaste reguli sunt:

–       copiii sub 6 ani ;

–      copiii între 6 și 16 ani, care prezintă un test PCR negativ; și

–      persoanele care petrec mai puțin de 72 de ore în România dacă prezintă un test COVID negativ.