Noutăți legislative 25-31 Octombrie 2021

1. La data de 31 octombrie a intrat în vigoare Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) nr. 95 din 29.10.2021.

Cele mai importante prevederi:

CNSU a actualizat vineri lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, pe coduri de culori:

Olanda și Federația Rusă au intrat în zona roșie ca urmare a creșterii incidenței cazurilor de Covid-19.

În zona galbena au intrat: Malaysia, Cuba, Grenada, Costa Rica, Antigua și Barbuda, Cehia, Danemarca, Ungaria, Germania, Elveția, Liechtenstein, Groenlanda, Iordania si Botswana;

În zona verde au intrat: Palestina, Bermuda, Curaçao, Montserrat, Insulele Virgine Britanice și Insulele Turks și Caicos.

Nu intră în carantină persoanele care vin din zona galbenă, dacă sunt vaccinate împotriva Covid-19, au trecut prin boala sau prezintă un test PCR nu mai vechi de 72 de ore.

Nu intră în carantină persoanele care vin din zona roșie, dacă sunt vaccinate împotriva Covid-19 sau au trecut prin boală. Testul nu mai scutește de carantină.

Carantina se aplică pentru 14 zile, cu excepția cazului în care se face un test PCR în a opta zi de carantină și rezultatul este negativ. În acest caz, persoana poate ieși din carantină în a zecea zi.

2. La data de 25 octombrie a fost adoptată Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) nr. 94 din 25.10.2021.

 Cele mai importante prevederi:

Se propune ca accesul în incintele operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și  pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,  respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi  ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Masura nu se aplică unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale precum și benzinăriilor.

Se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui  test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau  rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul  SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și a următoarelor categorii:

 a) participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive  de ordine și siguranță publică; 

b) participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale; 

c) persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;

d) persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea  administrării vaccinului. 

Se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării  sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile a: 

a) persoanelor care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2  nu mai vechi de 48 de ore și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea  unui document justificativ în format letric sau electronic; 

b) persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea  administrării vaccinului și pentru care sunt stabilite culoare dedicate și controlate  de intrare, deplasare și ieșire. 

Măsurile prevăzute în hotărârea CNSU produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale.