Noutăți legislative 10-16 Ianuarie 2022

1. În data de 14 Ianuarie 2022, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 44 a fost publicat Ordinul comun nr. 3.030/82/2021 privind modificarea Ordinului ministrului educației și al ministrului sănătății, interimar, nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților / instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Ordinul a intrat în vigoare în 14 Ianuarie 2022.

Cele mai importante prevederi:

Începând cu data de 17 ianuarie 2022, în unitățile de învățământ preuniversitar / conexe, cursurile se desfășoară cu prezență fizică în toate județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 este cel mult 75%. Această prevedere nu se aplică unităților de învățământ special.

În situația în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 depășește 75% cursurile se vor desfășura în sistem on-line, iar revenirea la formatul fizic se va dispune numai după ce rata de ocupare a paturilor de spital scade sub 70%.

Preșcolarii / Elevii cu vârstă mai mică de 12 ani, care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, conform documentelor medicale, precum și cei care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.

La apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase, cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei respective se suspendă pentru o perioadă de 10 zile începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Dacă cel puțin 50% din totalul claselor din unitatea de învățământ se află în această situație, se vor suspenda toate cursurile respectivei instituții.

Persoanele care au intrat în contact frecvent cu persoanele depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 vor fi carantinate timp de 10 zile (dacă nu sunt vaccinați cu schema completă sau nu au contractat la rândul lor virusul în ultimele 180 zile) sau 5 zile (dacă sunt vaccinați cu schema completă și au trecut cel puțin 10 zile de la aceasta sau dacă au contractat virusul în ultimele 180 zile).

În cazul în care îmbolnăvirea cu virusul SARS-CoV-2 vizează un cadru didactic, cadru auxiliar sau nedidactic, acesta are obligația de a anunța conducerea unității de învățământ, care va informa DSP. În urma anchetei epidemiologice, DSP va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul clasei sau unității de învățământ.

Preșcolarul /Elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau NAAT/RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezență fizică după 10 zile pentru cei care nu sunt vaccinați cu schemă completă, respectiv 7 zile pentru cei care sunt vaccinați cu schemă completă, de la data rezultatului pozitiv obținut la testul rapid antigen non invaziv efectuat din proba de salivă.

2. În data de 14 Ianuarie 2022, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45, a fost publicată Legea nr. 22/2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.

Legea intră în vigoare începând cu data de 17 Ianuarie 2022.

Cele mai importante prevederi:

Se introduce noțiunea de nomad digital. Va fi considerat nomad digital străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor sau care deține o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor.

Nomazii digitali care doresc să călătorească și să rămână pe teritoriul României, în timp ce continuă să obțină venituri din prestarea contractului de muncă la o companie înregistrată în afara României sau din activitățile desfășurate printr-o companie înregistrată de aceștia în afara României, prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • dispun de mijloace de întreținere obținute din activitatea desfășurată, în cuantum de cel puțin trei ori câștigul salarial mediu brut lunar din România pentru fiecare dintre ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de viză, precum și pentru întreaga perioadă înscrisă în viză;
  • desfășoară activitățile din care obțin venituri, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor;

Nomazii digitali pot primi viză pentru teritoriul României dacă îndeplinesc următoarele condiții:

  • prezintă, în original și traducere autentificată în limba română, contractul de muncă încheiat cu o companie înregistrată în afara României sau dovada administrării unei companii înregistrate de cel puțin trei ani la data solicitării vizei de acesta în afara României;
  • prezintă un document eliberat de companie, în original și în traducere autentificată în limba română, din care să reiasă toate datele de identificare și de contact ale companiei, precum și domeniul de activitate al acesteia, participarea străinului în companie și informații privind reprezentanții legali ai companiei;
  • prezintă o scrisoare de intenție, în original și în traducere autentificată în limba română, din care să rezulte scopul deplasării și activitățile pe care intenționează să le desfășoare pe teritoriul României;
  • prezintă, în original, un document apostilat sau supralegalizat, după caz, alături de traducere autentificată în limba română, eliberat de instituțiile statului de rezidență fiscală, prin care să fie atestat faptul că, la data solicitării vizei, străinul angajat sau, după caz, compania pe care o deține are achitate la zi impozitele, taxele și alte contribuții obligatorii, precum și că nu este înregistrat cu acte și fapte care au sau au avut ca efect evaziunea fiscală și frauda fiscală;
  • prezintă rezervarea unui bilet de călătorie valabil până la destinație sau permisul de conducere, cartea verde, documentele de înmatriculare ale mijlocului de transport și dovada itinerariului, în cazul conducătorilor auto;
  • prezintă dovada asigurării medicale pe întreaga perioadă de valabilitate a vizei, valabilă pe teritoriul României și cu acoperire în cuantum de cel puțin 30.000 euro;
  • prezintă dovada asigurării condițiilor de cazare;
  • prezintă certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeași valoare juridică, apostilat sau supralegalizat și tradus în limba română, eliberat de autoritățile din țara de origine și, dacă este cazul, din statul în care străinul este rezident legal și în care obține venituri, prin care să se facă dovada că nu există înregistrări ale unor fapte de natură penală.

3. În data de 14 Ianuarie 2022, în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 45 a fost publicată hotărârea nr. 4/2022 pentru aprobarea Listei cu clasificarea țărilor / teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată.

Hotărârea a intrat în vigoare în 16 Ianuarie.

Conform acestei hotărâri, se află în Zona Roșie următoarele state: Cipru, Irlanda, Aruba, Andorra, Islanda, Franța, Insula Man, Grecia, Danemarca, San Marino, Puerto Rico, Portugalia, Guernsey, Insulele Feroe, Gibraltar, Curasao, Spania, Marea Britanie, Jersey, Luxemburg, Malta, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Elveția, Italia, Monaco, Belgia, Liechtenstein, Muntenegru, Sint Maarten, Bonaire, Saint Eustatius şi Saba, Suedia, Slovenia, Groenlanda, Croația, Finlanda, Lituania, Olanda, Norvegia, Insulele Mariane de Nord, Statele Unite ale Americii, Estonia, Seychelles, Insulele Cayman, Insulele Turks şi Caicos, Australia, Capul Verde, Letonia, Saint Kitts şi Nevis, Botswana, Austria, Bermuda, Cehia, Argentina, Georgia, Slovacia, Canada, Barbados, Germania, Bulgaria, Insulele Virgine Britanice, Anguilla, Belize, Ungaria, Eswatini, Trinidad şi Tobago, Israel, Turcia, Liban, Polonia, Namibia, Maldive, Panama, Saint Lucia, Uruguay.

În Zona Galbenă se află următoarele state: Serbia, Bahrain, Africa de Sud, Fiji, Comore, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Vietnam, Zambia, Federația Rusă, România, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Saint Vincent și Grenadine, Qatar, Lesotho, Mauritius, Laos, Montserrat, Albania, Dominica, Guam, Belarus, Columbia.

În Zona Verde se află următoarele state: Ucraina, Zimbabwe, Malaysia,  Coreea de Sud, Bolivia Jamaica, Republica Moldova, Libia, Noua Caledonie, Republica Dominicană, Peru, Guyana, Bahamas, Mozambic, Kuweit, Chile, Rwanda, Ecuador, Palestina, Singapore, Azerbaidjan, Kenya, Sao Tome şi Principe, Tunisia, Thailanda, Antigua şi Barbuda, Malawi, Togo, Mongolia Angola, Ghana, Suriname, Mauritania, Armenia, Burundi, Grenada, Kazahstan, Mexic, Maroc, Etiopia, Coasta de Fildeș, Costa Rica, Sri Lanka, Congo, Uganda, Iran, Arabia Saudită, Cuba Guatemala, Madagascar, Oman, Brazilia, Noua Zeelandă, Sudanul de Sud, Brunei Darussalam Kosovo, Djibouti, Paraguay, India, Nepal, Mali, Palau, Irak,  Polinezia Franceză, Kârgâzstan Egipt, Republica Democrată Congo, Filipine, Guineea Ecuatorială, Camerun, Liberia, Nigeria Senegal, Sierra Leone, Venezuela, El Salvador, Algeria, Uzbekistan, Myanmar, Gambia, Honduras, Burkina Faso, Gabon, Sudan, Somalia, Pakistan, Bangladesh, Nicaragua, Taiwan Afghanistan, Haiti, Niger, Bhutan, Benin, Yemen, Insulele Falkland (Malvine), Siria, Eritreea Vanuatu, Samoa, Papua Noua Guinee, Guineea Bissau, Cambodgia, Japonia, Timorul de Est Indonezia, Tanzania, Guineea, Tadjikistan, Republica Centrafricană, Wallis și Futuna, Ciad, Tonga, Republica Populară Chineză, Vatican, Insulele Marshall, Micronezia, Insulele Solomon, Sahara de Vest.